Podziękowanie dla Pawła Krajmasa
..."Jest coś wyjątkowego w regionalizmie, pasji i poświęceniu dla promocji Dukli w Polsce i za granicą. Paweł Krajmas i jego ekipa są przykładem jak ciężka praca i zaangażowanie wpływają na powstanie Wyjątkowego i Prawdziwego Produktu. To dla mnie wielki zaszczyt, że mogę zaprezentować Widzom Dzień Dobry TVN dzieło jedyne w swoim rodzaju.Z wyrazami szacunku Grzegorz Łapanowski.
p.s. Wielkie ukłony dla p. Marii Rosół za dobro , uśmiech i Wielkie Serce!"...
Grzesiek "Łapa" Łapanowski ma ambitny cel: jest nim edukacja kulinarna. Chce przekonać widzów, jak ważne są poszczególne etapy przygotowywania potraw, począwszy do świadomego wyboru składników, poprzez ich odpowiednie zestawienie, właściwą obróbkę, aż do zaskakującego, bliskiego doskonałości efektu końcowego. W każdym odcinku Grzegorz przedstawi trzy propozycje dań. W pierwszej części programu będzie to prezentacja produktu-klucza w jego podstawowej formie. Prowadzący skupi się na walorach odżywczych produktu, jego wartościach zdrowotnych i podstawowym smaku. W drugiej części sprawdzi przepis pochodzący ze starej polskiej książki kucharskiej (Monatowa, Ćwierczakiewiczowa) jednak, zamiast używać niezdrowych metod przyrządzania potraw promowanych w zamierzchłych czasach przez kucharzy, zaproponuje zdrowsze rozwiązanie. Puentą programu będzie przygotowanie kreacji Grzegorza inspirowanej produktem-kluczem.
Grzegorz Łapanowski - kulinarny patriota i sympatyk orientalnych smaków w jednym. Adept nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. W życiu zajmuje się głównie jedzeniem. Dusi i pasteryzuje bez względu na porę i okoliczności. Gotuje na ekranie Kuchni.tv, a także w Dzień Dobry TVN. Pracował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera. Ma hopla na punkcie zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Jest działaczem Slow Foodu, EFTE oraz Koalicji na rzecz Polski Wolnej od GMO. Był wolontariuszem Banku Żywności, prowadzi zajęcia edukacyjne z dziećmi i młodzieżą, koordynował powstawanie książki kucharskiej eFTe cookbook. Uwielbia jazdę na rolkach i targi warzywne o wschodzie słońca.
Ĺšródło: www.cyfraplus.pl
K. Krowicki
2011-01-20